ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ:

Нужен ли ни е терариум, защо и с какви размери?

За нашата географска ширина и климат терариумът е задължителен. Игуаната има нужда от строго определени температура и влажност, които е невъзможно да бъдат поддържани без терариум. Идеалните размери (според специалистите), за терариум за възрастен екземпляр са – два метра дължина, два метра височина и поне седемдесет сантиметра ширина. Но да не забравяме, че това са идеалните размери, могат да се правят компромиси, но не драстични. Трябва да предвидите и съответното отопление за конкретния обем.

Защо е нужно да давам калций?

Калцият е абсолютно задължителен за правилното развитие на игуаната. Без калций настъпват много заболявания, лечението им е трудно, продължително и струва доста пари. При калциев дефицит игуаните умират болезнено и мъчително. За да се усвоява калцият е необходимо UVB лъчение, което се осигурява със специални лампи.

Защо ми е необходима UVB и UVА лампа?

Без наличие на UVB лъчи организмът на игуаната не произвежда витамин D3, без който усвояването на калция е невъзможно. За да отгледате здрава игуана – осигурете необходимите UVA и UVB лампи в терариума. Отглеждането на игуана без тези условия е на практика невъзможно, тя загива. UVА лъчението стимулира апетита и настроението на игуаната и е не по-малко необходимо. Информирайте се внимателно при закупуването на лампа – важно е на каква дистанция се монтира тя, за да е едновременно ефикасна и безопасна. Изберете лампа за тропически, а не за пустинен гущер. Задължително е да има UVB и UVA лъчи. Лампата трябва да е с дължина на вълната между 290 и 320 nm – диапазонът отговорен за синтеза на витамин D3. Важно е да се знае, че игуаната се нуждае от точно определен денонощен цикъл „светло – тъмно“. Смята се, че той е 12 на 12 часа.

Защо температурата е толкова важна?

Игуаната е топлолюбив вид. Необходимият температурен диапазон за нея е  29-34 ° C (температура на въздуха през деня). Нощната температура не трябва да пада под 24 ° C. Това се постига със спот/рефлекторни крушки през деня и керамични крушки или подходящо за площта подово отопление през нощта. Необходимо е да има различни температурни зони – по-топло място под лампа (не по-малко от 38-40°), където игуаната да се припича, и по-хладна зона, 27 – 28 ° C, където при нужда да се охлажда. Като студенокръвно, тя регулира телесната си температура, като се мести. Освен това, игуаната храносмила чрез бактерии. А чревната микрофлора работи най-добре при температура 36-37 ° C.  При по-ниски температури, бактериите в червата не могат „да се справят” с обработката на храната. Това води до дисбактериоза, като е възможно да има и ферментация и дори гнилостни процеси. Ниска температура, с паралелен недостиг на калций, често води до чревна непроходимост и фекално запушване. Ако температурата в терариума денем достига 32 ° C (под нагряващата лампа), това не е недостатъчно за правилното функциониране на организма на игуаната. Тя трябва да може да си намери място (под нагряваща лампа), където да се загрява до 38 ° и дори до 40 ° C телесна температура и едновременно с това да не се изгори. Рецепторите на игуаните са много слаби, затова предпазването от изгаряне е отговорност на стопанина. Игуаните инстинктивно търсят близост с източниците на топлина и когато усетят нагорещяване, пораженията са вече огромни. Затова просто трябва да нямат възможност да се допират до лампата. В малко пространство е трудно да се създадат различни температурни зони. Ако общата температура е  38 ° C и няма място за охлаждане, става особено опасно игуаната да умре от прегряване. В голям терариум пък, трудно се повишава цялостната температура до необходимите градуси, без допълнително отопление (най-добре подово). Претоплянето и преохлаждането са еднакво опасни.

Защо е важна влагата?

Игуаната е тропическо животно, а в тропиците влажността на въздуха е много висока, на моменти достига до 100 %. Игуаната поема  част от необходимата ѝ вода с храната, а другата част – чрез кожата си.  Влагата е особено необходима и когато игуаната започне да сменя кожата си. Осигурява се с апаратура, поставяне на басейн в терариума или регулярно пулверизиране на игуаната с пръскалка. Необходим е и влагомер. Последствията от липсата на необходимата влага за сериозни – тежки бъбречни и кожни проблеми.

Правилен хранителен режим :

Много е важно да се знае, че игуаната е абсолютен веган – изцяло растителноядна. За нея животинският протеин е изключително вреден. Спорът за това дали може да се дава храна с животински произход на игуаната е безсмислен.  Доказано е, че при правилно отглеждане, игуаната може да живее до 25 – 30 години. Давайки храна с животински произход вие драстично скъсявате живота на игуаната.  Храносмилателната система може да се справи с животинската храна, но другите органи – не, и започват да отказват един по един… Първи ще откажат бъбреците, като това е особено болезнено за животното. Има хиляди доказателства за вредата на животинския протеин върху игуаните, затова напълно забравете за него.

Какво не бива да забравяме:

Всички влечуги са преносители на бактерията салмонела. Всъщност самите влечуги много рядко боледуват от заболяването салмонелоза, но се явяват източник на зараза.  Това е флора, която живее в 70 – 80 % от влечугите и не предизвиква нищо.  Заболяването при тях може да се развие, когато организмът е много отслабнал. Такова състояние обикновено се предизвиква от превозване, лоши условия, гладуване и т.н.  При възрастни животни салмонелоза практически няма.  Боледуват винаги малки, млади, неотдавна купени животни. Човек се разболява от салмонелоза тогава, когато има отслабнал имунитет, рискови са децата до 4-годишна възраст, възрастните хора, бременните жени, болните. Почти всички чуждестранни издания препоръчват да не се взима за домашен любимец влечуго, когато в семейството има дете под 4-годишна възраст. Затова най-добре не разрешавайте на игуаната да се разхожда в кухнята.  Игуаната няма място в кухнята – нека това бъде ваш  закон.   Не позволявайте да стане навик, игуаната да се качва в леглото. Задължително е да се съблюдават нормите за лична хигиена.

Игуаната живее в естествени условия, които са много различни от тези на нашите географски ширини. Тя е екзотично животно, за което не се знае достатъчно. Тя е доста чувствителна и капризна за отглеждане. Информирайте се преди да изберете този домашен любимец!

error: Content is protected !!