Цветя и други ядливи растения – добавки

By 19

След основните храни стигаме и до добавките, нещо като финален щрих или подправка в игуанската диета. Може да ви озадачи фактът, че публикуваме такава «несъществена» информация, все пак основни храни има достатъчно. Истината е, че много игуани обожават цветята, техните ярки цветове възбуждат апетита им. В природата те също ядат цветя.  Можете да привлечете игуана към храната като просто я «украсите» с едно цвете отгоре. А и добавките към основната диета осигуряват така необходимото разнообразие и някои ценни вещества. Някои цветя са подходящи и за основна храна.  Важно е да знаете и кои са безопасни, защото игуаните често се нахвърлят на всичко ярко, но някои растения са силно отровни. (б. пр). Всичко това важи ако берете цветята от градината си, може и от чужда градина, важното е да няма никакви химически торове и добавки, затова и  тези от магазините не са годни за консумация.

Растения и цветя, които можете да включите в диетата на игуана. Обърнете внимание на латинското наименование и на това коя част на растението е годна за консумация. Ако се посочва, че цветовете са годни за консумация това означава, че трябва да давате само цветето. Пропуснати са растения, които имат подвидове, негодни за консумация, и където това може доведе до грешки.

Повечето растения са подходящи само за допълнение към диетата и не трябва да се използват като основна храна, освен ако изрично не е посочено друго.

Винаги трябва да спазвате в храната съотношение на Калций : Фосфор – 2:1 

Cvetq1

Comments are closed.

error: Content is protected !!