Храна и правилни хранителни навици, добавки

By 21

Храненето на игуаните е най-лесната част от отглеждането им. Въпреки това има някои основни правила, които трябва задължително да се спазват.

Хранете игуаната си всеки ден. Ако са здрави имат изключителен апетит и често ядат и по няколко пъти на ден. Храната трябва да е прясна. Ако намерите съдът с храна „облизан” –  увеличете порцията. Опасност от прехранване практически няма.

Зелените игуани са растителноядни животни. Хранят се с листни растения, зеленчуци и плодове. Глухарчетата са еднa от най-полезните за тях храни по нашите ширини. Съдържат много калций – в оптимално съотношение с другите химични елементи. Има ги почти целогодишно навсякъде. Детелини, люцерна, поветица, тиквички, тиква, зелен боб, грах, праз, пащърнак, черничеви листа, лозови листа, листата на китайската роза, листа от репички и т.н., също са полезни за тях. От плодовете обичат сладките и сочните, но с плодовете не бива да се прекалява. Те са само лакомство за десерт, не повече от 5% от дневния порцион. Целогодишно има такива, които ядат –праскови, смокини, пъпеш, сливи, круши, ябълки и т.н. Храната трябва да е винаги разнообразна, свежа и на дребни късчета. Съотношението между видовете храна трябва да е 70-80% зеленолистни растения (листа), 10-20% зеленчуци (тиквички, пащърнак, ряпа, в малки количества зелен боб) и 5% плодове. (Вижте таблиците с храните).

Има някои видове растителни храни, с които трябва изключително да се внимава. Спанакът и магданозът съдържат много калций, но и вещества наречени оксалати, които се съединяват със свободния калций и така го извеждат от организма, т. е. той не се усвоява. Така се получава калциев дефицит в тялото. Зелето, броколите, карфиолът и китайското зеле пък възпрепятстват усвояването на йода. Това води до заболяване на щитовидната жлеза на игуаната и до множество усложнения, като следствие на това заболяване. Краставицата, марулята и салатата пълнят стомаха на животинката, но не я хранят. Хранителната им стойност за организма ѝ е равна на нула.  От тези храни трябва да давате много малко – само понякога, за разнообразие, и никога да не е основен начин на хранене.

Не давайте човешка, кучешка и котешка храна на игуаната си! Не я хранете с насекоми, скакалци и брашнени червеи! Въпреки, че игуаните могат да харесат и да привикнат към такава храна, тя е изключително вредна и смъртоносна за тях. Melissa Kaplan, д-р James W. Hatfield, д-р Василиев и изобщо повечето специалисти вече са единодушни по този въпрос – всички те категорично забраняват подобно хранене. Доверявам се на тях. Те предупреждават, че тази храна води до много здравословни проблеми с бъбреците и черния дроб.

Чувала съм за игуани, които много обичали пица или принцеса с кайма. Други пък давали гранулирана кучешка и котешка храна за „подсилване”. Пълен кошмар! Организмът на зелената игуана не е пригоден да преработва  протеини с животински произход (месо, мляко, яйца, кашкавал, сирене и т.н.). Нищо с консерванти, брашно, захар, соя. Консервантите имат в себе си съставки, които водят до уголемяване на щитовидната жлеза на игуаната. Соята, поради високата степен мазнини в нея, възпрепятства обмяната на калция в организма. Брашното и царевицата са изцяло въглехидратни. Игуаната няма способност да ги преработва. Ако не се преустанови такова хранене неизбежно се стига до преждевременна, бавна,  много болезнена и мъчителна смърт на животното. 

Игуаните имат различни предпочитания. Може да експериментирате с различни зеленолистни, плодове и зеленчуци, докато откриете любимите на вашата, но не ѝ давайте САМО от тях. През годините вкусовете им се променят. Започват да ядат неща, които не са харесвали, и спират да ядат тези, които преди това са обичали. Не се отказвайте да опитвате с различни храни (от позволените). Важното е да се придържате към правилата.

Хранителни добавки

Зелените игуани отглеждани в домашни условия се нуждаят от витамини и минерали. Поръсват се върху храната им. Аз лично предпочитам да ги давам скрити в средата на „кюфте” от храна. Това е първата хапка за деня. Слагам я преди останалата храна, за да съм сигурна, че ще си изядат дозата. При поръсването съществува риск игуаната да не иска да яде храната, заради добавките, но това е индивидуално.

Melissa Kaplan съветва да не се ползват хранителни добавки, произведени за животни. Производителите им, поради слабия контрол, често не спазват съотношението, а понякога дори спестяват и от съставките, описани на етикета.

Тялото на игуаната не може да произведе калций, в храната ѝ той също е недостатъчен – това прави добавянето му задължително. Липсата на калций в организма на зелената игуана води до метаболитно костно заболяване, натрупване на кристали в мускулите, меката тъкан и органите в тялото ѝ. Кристалите дотолкова увреждат органите и функцията им, че те спират да работят.

За калция Мелиса Каплан препоръчва да е чист калциев карбонат. Други специалисти препоръчват други добавки. Важното е да купувате чист калций, а не такъв с добавен витамин D и фосфор! Въпреки че е доказано вредно, в повечето добавки се слагат, затова четете етикетите. Организмът на зелената игуана призвежда необходимото количество витамин D с помощта на слънцето. Предозирането на витамин D е не по-малко опасно и също води до редица заболявания, а правилното дозиране на изкуствения витамин D е почти невъзможно. При естествения процес такава опасност няма. В растенията, и особено в плодовете, има повече от достатъчно фосфор. Менюто на игуаната не се нуждае от допълнително количество, то също може да навреди.

 

        Руми

 

 

Comments are closed.

error: Content is protected !!