НЯКОЛКО ОБЩИ ПРАВИЛА ПРИ ХРАНЕНЕТО НА ЗЕЛЕНАТА ИГУАНА

By 25

Превод със съкращения – Автор: Глазунья, за http://www.myreptile.ru/

Зелената Игуана – е един от малкото гущери, който е пълен веган.
Правилното хранене е залог за нейното здраве, дълголетие и красива окраска. Порционът ѝ трябва да бъде максимално разнообразен – пресни зеленолистни (от „позволените“ в таблиците), плодове, (но не ферментирали, защото презрелият продукт може да доведе до интоксикация).

Диетата на игуаната трябва да се състои от 70-80 % листа, а останалата част може да бъде разнообразена със зеленчуци и плодове, това се дължи на особеностите на храносмилателния тракт на игуаните.
Основата на диетата трябва да бъде от тъмнозелени листа, тъй като тези видове зеленолистни съдържат повече калций, в сравнение с листата в светлозелено.  (Подробно изброени полезните зеленолистни ще намерите в таблиците с храните (б. пр.)).

От стайните растения редовно могат да се дават: Tradescantia albiflora albovittata, Латинка, Сциндапсус / Scindapsus, Бегония, Сингониум / Syngonium podophyllum, Хибискус, Гергина, Карамфил, кактус „Бодлива круша“ – Опунция (твърди се, че е изключително полезен, листата се остъргват от бодлите и после се настъргват).

Гойтрогени – вещества предизвикващи гуша. (Това са хранителни субстанции, възпрепятстващи правилното функциониране на щитовидната жлеза. Името им произлиза от “goiter” – английската дума за „гуша” – б. пр.).

Високо съдържание на гойтрогени има в Кръстоцветни зеленчуци – свързват се с йода и предизвикват болест на щитовидната жлеза (изключение са броколите и савойското зеле).

Спанак, Ревен, различните сортове Цвекло, Целина – силно понижават рН на урината, образуват камъни и блокират усвояването на калция.

Пикантни зеленчуци, Лук, Спанак и Моркови – нарушават усвояването на желязото и синтеза на витамин В12.

Гроздето и Краставиците могат да предизвикат силни газове в стомаха. По данни на американски учени, гроздето може да доведе до интоксикация.

Честата употреба в храната на размразени смеси зеленчуци може да доведе до дефицит на витамин B!

Младите растящи игуани се нуждаят от достатъчно количество протеини в храната, така че в менюто на игуана на възраст от 2 до 2,5 години трябва да бъдат включени храни, съдържащи протеини: бобови растения (грах, боб, леща, зелен фасул), бобови кълнове, листа от репички, глухарче, детелина. След навършване на 2 – 2,5 години, количество протеин в диетата трябва да бъде намалено до 5-10 %. При  възрастните игуани излишният протеин може да доведе до бъбречна недостатъчност.
Младите игуани трябва да се хранят два пъти на ден. Възрастни – всеки ден или през ден, ако те не се чувстват гладни, но най-добре е да се предлага храна всекидневно. Игуаната проявява апетит, когато е добре затоплена, така че може да предложите храна  2 – 3 часа, след като лампите са се запалили. Можете да сложите купата с храна сутрин, преди да отидете на работа, а деликатесите – лакомства, бързоразвалящи се, вкисващи храни – предлагайте по-късно.

Махнете купата с храна 2 – 3 часа преди ламите да се изключат и температурата да падне. Погълнатата храна ферментира в стомаха през нощта, тъй като храносмилателните процеси при игуаната протичат правилно само при високи температури (37 – 38° С).

Купените от магазина зеленолистни (и набраните навън зелении – б. пр.)  е добре да покиснат в студена вода 10 – 15 минути. Храната трябва да се съхранява в хладилник. Може да я затваряте в кутии, така се съхранява по-дълго. Задължително подръжте храната извън хладилника поне 30 – 40 минути, преди да я сервирате – не я давайте направо студена. Не берете нищо което е близо до пътища, сметища и бензиностанции!

В зимните месеци апетитът на игуаната намалява. Това се дължи на разгонването. Ако една игуана е здрава, тя може да издържи без храна повече от месец. Мъжките намаляват яденето на повече от половината от нормалния си порцион, а женските могат напълно да откажат храна. Това е признак за бременност.

На игуаната са ѝ нужни и минерали и витамини, необходими за растежа и правилното развитие, особено за формирането на костната тъкан. За да се постигне баланс трябва да се поддържа правилно съотношението между калций : фосфор –  2 : 1, в полза на калция, така че е важно да балансирате диетата чрез добавяне на калций.


Comments are closed.

error: Content is protected !!