Д-р Василиев отговаря

By 278

Василиев, Дмитрий Борисович e водещ херпетолог на Мoсковския зоопарк, кандидат на ветеринарномедицинските науки, от 15 години, работи в зоологическата градина. Интереси – заболявания на влечугите. През 2001 г. му е присъдена престижната награда „Златен скалпел“ от Асоциацията на ветеринарните лекари в Русия, за научен принос към ветеринарната медицина за дребни животни. Председател е на специализираната секция по болести по екзотичните животни в същата асоциация. През годините печели още два пъти „Златен скалпел“ и така става единственият ветеринарен лекар, трикратен носител на този приз. От 1997 г. – Член на ARAV (Международната асоциация на ветеринарите по земноводни и влечуги). Автор e на около 70 научни публикации, включително и 4 монографии. Член на много експедиционни изследвания в много страни от ОНД и в чужбина. Има две висши образования : биология и ветеринарна медицина, също така има няколко специализирани стажа по заболявания на влечугите извън Русия. 

Като любители на игуаните се стараем да събираме и публикуваме достоверна и актуална информация по темата. Един от световнопризнатите експерти в херпетологията е Дмитрий Борисович Василиев. Обърнахме се към него с молбата да отговори на някои въпроси, зададени от наши читатели и приятели, като подбрахме по-интересните и спорните от тях. Отговорите на другите можете да намерите в различните рубрики на нашия сайт.

ВЪПРОСИ:

 1. В България няма много калциеви добавки и изобщо продукти за рептили, много от нас използват чист калциев карбонат (М=100.9), подходящ ли е и каква е дозата?

Отговор: Изследванията показват, че на игуаните е нужно да се дава допълнително около 300-350 мг/кг калций на седмица. Съобразно това седмичната доза трябва да се пресмята. Например, ако дадена калциева добавка съдържа 16% калций, това означава, че в 1 г добавка има около 160 мг калций, следователно на  игуана с тегло 1 кг трябва да се дават около 2 г от добавката за една седмица. При това е необходимо да се избере такава добавка, която или изобщо не съдържа фосфор, или количеството му, в сравнение с калция, да е 4 или повече пъти по-малко. 

На базата на предписанията на Д-р Василиев, необходимата седмична доза (ако давате чист калциев карбонат) е 0.85 г. или 850 мг. на килограм тегло. За улеснение публикуваме и таблица с различните дози, изчислени според теглото. 

 1. Как е най-добре да се приема калцият – брой приеми седмично и начин на приемане?

Отговор: Първоначално игуаната трябва да свикне с новата миризма (ако хранителната добавка съдържа и витамини, миризмата ще бъде силна и игуаната няма да яде храна, в която има голямо количество от добавката). В рамките на 4-6 седмици, трябва да се слага много малко от добавката и то при всяко хранене. Едва след това количеството трябва да се увеличи до необходимото. Ако животно е капризно и яде с неохота храната, по-добре е да разделите седмичната доза на няколко приема. Ако игуаната яде храната с апетит, може да дадете цялата седмична доза наведнъж. 

 1. Какви са рисковете от хиперкалцемия и какви са симптомите?

Отговор: При излишък на калций той не се абсорбира и се отделя в изпражненията. Хиперкалциемията се среща само при хроничен излишък на витамин D3. Наличието му в добавките трябва да бъде не повече от 40-50 IU(МЕ)/кг на седмица. Симптомите на хиперкалциемия не са изразени и са свързани с болка при минерализацията на кръвоносните съдове или в бъбречните тубули (каналчета). При това заболяване, нивото на калций в кръвта се увеличава до 3.5 – 4 ммол/л. Изключение са бременните женски, за които това е нормално. 

 1. Вярно ли е, че на игуаните след 5-годишна възраст не трябва да се дава калций? И ако е така, какво да правим с бременните женски?

Отговор: На възрастните игуаните не трябва да се намалява количеството на калция, а на витамините. За бременните женски количеството калций трябва да се увеличава около 1,5 пъти.

 1. Задължително ли е да се дават витаминни добавки? (Кои добавки бихте препоръчали?)

Огтовор: Минералната добавка следва да съдържа всички основни макро и микроелементи, и витамини, както и вкусова добавка, която да прикрива миризмата на витамините. Това означава, че е най-добре да изберете добавка, разработена специално за влечуги. Те са много, но добрите са малко. Някои от тях са добавките на фирмите Zoo Med, JBL, Tetra, Vetark Professional, Namiba Terra.

 1. Наистина ли редовното хранене на възрастни игуани с люцерна, зелен боб, грах, детелина и други протеинови храни е вредно и би могло да доведе до подагра?

Отговор: Вредно е да се дава на игуаните животински протеин. Ако гущерът е достигнал размерите на възрастен, наистина е по-добре да се ограничи количеството на протеина и да се дават бобови растения не повече от 1-2 пъти седмично.

 1. Какви профилактични прегледи и тестове са необходими и колко често? (Гущери над 10 години, а и не само.)

Отговор: При възрастни игуани – над 6-8 години – е желателно да се взима кръв за биохимичен анализ 1-2 пъти в годината. Необходимо е да се контролират нивата на : калций, фосфор, пикочна киселина и AST (АСАТ). При младите игуани е достатъчно да се направи едно фекално изследване за паразити и евентуално второ, след приключване на лечението, ако се е наложило такова. Ако паразитите са унищожени, изследването може да не се повтаря.

 1. Наистина ли е вредно, ако игуаната непрекъснато резорбира фоликулите си и не снася яйца?

Отговор: Яйцата след овулация не се резорбират, игуаната може или да ги снесе, или да загине. Но неовулиралите фоликули на яйчниците обикновено се рeзорбират, ако не е имало сношение. Това е нормално. 

 1. Бихте ли препоръчали кастрация на здрава женска игуана?

Отговор: Аз не обичам да правя коремни операции, освен ако не са налице доказателства за опасност за живота. Но игуаната може да бъде стерилизирана, ако собственикът настоява за това, а и ако игуаната дълго разорбира фоликулите (повече от 3 месеца), и го прави всяка година. 

 1. Специални грижи за бременната женска, какво е най-важно да се спазва?

Отговор: Бременните женски трябва да се отделят самостоятелно, да им се дава повече калций и навреме да им се предостави специално място за гнездене. След овулацията, бременността продължава 5-6 седмици. Ако в края на този период не настъпи снасяне е необходимо да се направи видеозон (ултразвукова диагностика) и да се следят  нивата на калций, фосфор, общ протеин, триглицеридите и холестерола в кръвта. След  приключване на снасянето трябва да се уверите, че няма останали яйца (с помощта на палпация или ултразвук). 

 1. Налага ли се хранене насила при бременна женска, която не яде повече от месец?

Отговор: Ако бременността е нормална, женската НЕ трябва да се храни насила. Може да ѝ давате калций заедно с вода, ако е необходимо. 

 1. Как се отнасяте към редовното (3-4 пъти в годината) обезпаразитяване на игуаните? Необходимо ли е?

Отговор: Амебиаза при игуаните по принцип се среща много рядко. Сравнително рядко се среща един вид тения (при лечението задължително се  използва drontsit/дронцит), както и няколко вида слабо патогенни оксиури (дребни глисти, острици). Ако червеите са напълно унищожени, и в контролното изследване не са налични яйца, повече лекарства не са необходими. Игуаните няма откъде да се заразят с червеи, освен от друг гущер.

(РЕДОВНО ОБЗПАРАЗИТЯВАНЕ не съществува, прилага се лечение при доказана диагноза – б. пр.) 

 1. Вярно ли е, че ако се закрие третото око на мъжките игуани, това потиска разгонването? Вреди ли ако това се прави?

Отговор: Аз не съм чувал за този метод за контрол върху сексуалното поведение. Мисля, че това няма да бъде ефективно, тъй като при възрастни мъжки, с установен хормонален статус, на разгонването не влияе нито  излагането на светлина (фотопериодите), нито дори кастрацията. 

 1. Как да се потисне продължително разгонване при мъжка игуана (продължило повече от 3 месеца)? И налага ли се хранене насила, при пълен отказ от храна, за период по-дълъг от 1 месец?

Отговор: Това е труден въпрос. Мисля, че да се потиска разгонването не е възможно, но то обикновено не трае повече от 3 месеца. Ако мъжкият е активен, демонстрира сексуално поведение, но не се храни, не е нужно да се храни насила. Ако той не яде, но и не е активен, трябва да се търси друга причина за това. 

 1. Вярно ли е, че при добре гледани възрастни игуани салмонела няма?

Отговор: Салмонелата не е нормален компонент на микрофлората, но бактериите доста лесно колонизират червата на здравите игуани, ако постоянно присъстват в околната среда. От салмонелоза заболяват основно дехидратирани изтощени животни, отглеждани без достатъчно топлина, често имащи съпътстващи чревни проблеми, (гъбички, протозойни паразити) или такива, които не получават калциеви добавки, което води до нарушена чревната перисталтика и т. н. При правилно отглеждане, вероятността влечугите  да се разболеят от салмонелоза е малка, но това не е гаранция, че животното не е преносител на салмонела.

Comments are closed.

error: Content is protected !!