Знаете ли, че…

By 30

Знаете ли, че…

 

 1. Знаете ли, че Юрген Дистел (Distel, 1982) е индентифицирал 69 елементарни стереотипни движения на главата, очите, челюстта, езика, крайниците, тялото и опашката, а  също така и 52 интегрирани поведенчески елемента.
 2. Знаете ли, че игуаната сменя всичките си зъби 5 пъти в годината. Когато падне един зъб на негово място вече има нов. Така гущерът винаги има добре „наточени“ зъби.
 3. Знаете ли, че малките игуани не могат да пият вода, затова те облизват от гладките повърхности на терариума и обзавеждането капките вода, с която ги пръскате.
 4. Знаете ли, че ако хванете игуана отгоре и се опитате със сила да я издърпате от клона, за който се е хванала (или от дреха), се задейства блокиращ механизъм и тя не може да разтвори бързо ноктите и първите фаланги на пръстите си. Това води до травми на връзките, ноктите, ставите на пръстите и костите.
 5. Знаете ли, че ако имате проблем със смяната на кожата – има стара несменена кожа –  за това помагат вани с хлебна сода. В леген или корито с топла вода добавяте сода в съотношение 1 ч. л. на литър вода и слагате игуаната да се „кисне“ за 1 – 2 часа, като разбира се, следите температурата на водата да е винаги около 30 – 33 °С. (По този начин спасих два шипа на моята игуана, с по два пласта несменнена кожа. Забележете, че става въпрос за проблемна смяна на кожата, а не за обикновена профилактика. За профилактиката е нужна висока влажност и половинчасови бани ежедневно.) (Б. пр.)
 6. Знаете ли, че игуаната може да изпитва недостиг на влага дори и да има басейн в терариума. За това е добре да се къпе един път на ден във вана с топла вода – 30 – 33 градуса. Нужни са около 15 – 30 минути.
 7. Знаете ли, че игуаната си набавя необходимата ѝ вода и чрез порите на кожата. Обезводнени игуани са способни за 1 – 2 часа да акумулират от 10 до 25%  от телесната си маса от получена чрез кожата вода.
 8. Знаете ли, че никога не трябва да взимате в ръце игуаната, след като е яла или пила.
 9. Знаете ли, че към третата си година игуаните завършват своя растеж „по логаритмична крива“. В тази възраст средната дължина на тялото е 32,9 см, а общата дължина с опашката е 1,07 м, а теглото е около 1,2 кг.
 10. Когато игуаната киха, това не е признак за заболяване. Така игуаните изхвърлят от организма си излишни вещества. Когато обаче не се касае за обичайното кихане и пръскане по стъклото, а забележите нещо различно, без колебание потърсете ветеринар.
 11. Според д-р Василиев непровокирана агресия на възрастен мъжки екземпляр може да бъде свързана с възпалението на бедрените жлези. Неговото мнение е, че такива проблеми са свързани с прекалено сухия режим, при който се гледа игуаната.  Неговият съвет, за да се избегнат такива възпаления, е всеки ден по 30 минути да се правят топли бани, това е напълно достатъчно за профилактика на това заболяване.
 12. Независимо от къде сте си взели игуаната, веднага ѝ направете бактериологично изследване за салмонелоза, псевдомонас и протеус, както и паразитологично изследване за хелминти, камшичета протозои и амеби.

Comments are closed.

error: Content is protected !!